11 SPORURI PERMANENTE și 14 ADAOSURI la salariile angajaților din Radioul Public. Concluziile din Raportul Curții de Conturi privind SRR

Publicat: 22/07/2012, 21:10
Actualizat: 30/07/2014, 01:20

Nu mai puțin de 11 „sporuri permanente” și 14 „adaosuri” de valoare „semnificativă” s-au adăugat în ultimii patru ani la salariile de bază ale angajaților Societății Române de Radiodifuziune (SRR). Astfel, angajații Radioului Public se bucură de mai multe sporuri, printre care spor de week-end, spor de ore suplimentare, spor de vechime și spor de condiții grele de muncă.

Aceste drepturi salariale, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă de la nivelul SRR, au crescut de la an la an, de la un nivel de 82,93% în 2008, la 91,06% din valoarea salariilor de bază în 2011. Concluziile apar într-un raport de audit realizat de Curtea de Conturi la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR).

„Cheltuielile cu adaosurile au crescut la 30.243.733 lei în 2011, față de 24.944.025 lei în 2008, în principal pe seama creșterii cheltuielilor cu primele de vacanță, a celor cu sporul de week-end și a celor cu orele suplimentare”, se arată în raportul Curții de Conturi.

„Cheltuielile cu sporurile au crescut la 16.321.074 lei în 2011 față de 15.432.006 lei în 2008, respectiv cu 889.068 lei, în principal pe seama cheltuielilor cu sporul de vechime și cu sporul pentru condiții grele de muncă”, mai relevă același raport.

În plus, între 2008 și 2011, salariul minim în SRR a fost stabilit, prin Contractul Colectiv de Muncă, la un nivel mai mare cu 40% față de salariul minim pe economic națională.

Salariul mediu brut în SRR –2.616 lei

Cât privește salariul mediu brut al angajaților SRR, stabilit prin hotărâri ale Consiliul de Administrație, acesta a crescut la 2.616 lei în 2011, de la 2.423 lei în 2008. Salariul mediu brut pe țară a fost de 1.761 lei în 2008 și de 2.022 lei în 2011.

Deși numărul de angajați și colaboratori externi a scăzut în perioada analizată de raport, cheltuielile au crescut.

„În perioada 2008-2011 cheltuielile totale cu resursa umană au evoluat în sens ascendent, iar în cadrul acestora cheltuielile cu colaboratorii au crescut în ritm mai accelerat față de cheltuielile cu personalul”, arată una dintre concluziile raportului de audit.

Sursa: Raport Curtea de Conturi//Raport de audit SRR

SRR a obținut profit din 2008 până în 2011

Raportul relevă că SRR a înregistrat profit în fiecare an din cadrul perioadei cuprinse în audit.Conform veniturilor înscrise în situațiile financiare întocmite în perioada supusă auditului, veniturile realizate au cunoscut un trend ascendent, crescând de la 370 milioane de lei, în 2008, la 414 milioane de lei, la sfârșitul anului 2011.

Și cheltuielile SRR au cunoscut o creștere din 2008 până în 2011, însă acestea nu au depășit veniturile, instituția înregistrând profit în fiecare an din cadrul perioadei cuprinse în audit.

Sursa: Raport Curtea de Conturi//Raport de audit SRR

Salariul mediu brut lunar al corespondenților permanenți din străinătate, majorat cu 25% în 4 ani

La capitolul care analizează activitatea corespondenților permanenți în străinătate din cadrul SRR – din Londra, Bruxelles, Berlin -, care erau detașați pe durate lungi, de peste un an, raportul precizează că în vederea deplasării lor la posturi Redacția Informații a SRR a întocmit documente prin care a stabilit natura cheltuielilor pentru funcționarea acestora – chirii, abonamente de telefon fix și mobil.Inspectorii Curții de Conturi au descoperit însă că SRR „nu a fundamentat și nu a estimat aceste cheltuieli pe baza unor criterii care să respecte principiul economicității prin care să se asigure buna gestiune a fondurilor”.

Documentul mai relevă faptul că nivelul diurnei acordate corespondenților a fost stabilit peste plafoanele prevăzute de HG 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, fără să existe criterii de majorare a acesteia.

„În condițiile în care numărul de corespondenți permanenți a scăzut în fiecare an, de la 20 de angajați, în anul 2008, până la 12 angajați, în anul 2011, pentru cheltuielile salariale s-a înregistrat o creștere permanentă față de anul 2008, fiind cu 5% mai mari în 2011, iar salariul mediu brut lunar pe corespondent permanent a crescut cu 25% în aceeași perioadă, urmare a majorărilor de salarii la nivelul SRR”, se mai precizează în raport.

Taxa radio reprezintă 90% din veniturile SRR. Circa 90% dintre plătitori sunt persoane fizice

Pe de altă parte, veniturile din taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, reprezentând 90% din totalul veniturilor proprii ale SRR, au avut o evoluție constantă pe parcursul anilor 2008-2011. Explicația este faptul că taxa pentru serviciul public de televiziune a rămas la același nivel stabilit prin HG 977/2003.

Sursa: Raport Curtea de Conturi//Raport de audit SRR

Peste 95% din totalul plătitorilor de taxă radio care este încasată prin intermediul mandatarilor (societățile de furnizare a energiei electrice) sunt reprezentați de persoane fizice (familii).

Sursa: Curtea de Conturi//Raport de audit SRR

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină